Bemutatkozás

231A6077_kicsiVégvári Tamás vagyok. Kalandor? Mindenre elszánt világutazó? Extrém sportok megszállottja? Egyáltalán nem. Csak gyermekkorom óta szerelmes a folyók, tavak, tengerek világába és a vízisportokba.

Hogy honnan indult ez az egész, persze már nem tudom felidézni. De élénken él bennem egy emlék: kisiskolás koromban vágyakozva nézem a Római part végéről a Duna fölött az ismeretlen és távoli Luppa-szigetet, vajon sziget-e, és ha igen, hogyan lehetne oda eljutni. Aztán elkezdtem kenuzni, és hirtelen minden átalakult. A víz, ami eddig leküzdhetetlen akadályt jelentett, közlekedési úttá vált.

A versenysportot gyorsan felváltotta a túrázás. Barátaimmal ifjú korunk minden nyarát vízen töltöttük, bejárva Magyarország evezhető folyóit. Néha talán egy kicsit túlzásokba is esve, mint mikor ketten a lelkünket kievezve, hét nap alatt csináltuk végig a Nagy Kört (Duna-Sió-Balaton-Zala-Rába-Duna).

Az egyetemi évek után megnyílt a világ. A tengert akkor még a Szent Jupát vitorlás kalandjai jelentették itthon. A tengeri kajakozás gyakorlatilag ismeretlen fogalom volt. Ha lúd, legyen kövér gondoltuk merészen, és egyéves felkészülés után két barátommal kajakos expedícióra indultunk a norvég fjordokba, majd néhány hónap múlva a világ másik felére, Dél-Amerika legdélebbi csücskére, a Tűzföldre.

A sikeres út sok mindent megváltoztatott, megerősített bennem. Leginkább azt, hogy gondos tervezéssel, kitartással, megfelelő felkészüléssel a legnehezebb dolgok is megvalósíthatók. És persze azt is, hogy a víz, legyen akár sós, akár édes, a kalandok kimeríthetetlen forrását jelenti.

Aztán új vizekre eveztem. Abban a megtiszteltetésben és szerencsében volt részem, hogy a Vadvízi Egyesület alapító elnökeként részese lehettem egy új sportág hazai születésének. Oktatóként, túravezetőként bejártam Európa vadvizeit Ukrajnától Korzikáig, kajakoztam a Himalájában. Csapatunk elsőként vett részt a Rafting Európa Bajnokságon.

Az elmúlt évek alatt sokat foglalkoztatott egy nagy út, egy nagy kihívás gondolata. Számtalan terv született és halt el, mire kialakult ez az expedíció, amely körüljárja Európa minden égtáját. Összeköti Magyarországot a sarkvidékkel, végigjárja a Duna, a Fekete-tenger, Földközi-tenger, az atlanti partvidék és Norvégia csodálatos tájait.

A világ legdélebbi részén már eveztem. Bízom benne, hogy lesz elég erőm, kitartásom eljutni – ezúttal itthonról indulva – Európa legészakibb pontjára, az északi sarkkörön túl!

                                                                                               Végvári Tamás